Piwo i jego rola od czasów najdawniejszych do pierwszych miast ludzkości.
Jakie alkohole spożywano w starożytnym w czasach prehistorycznych a jakie w starożytnym Sumerze? Czy istniało wtedy pojęcie kultury picia? No i kto odkrył alkohol?
Przemiany społeczno gospodarcze połowy VI tysiąclecie p.n.e. miały olbrzymie znaczenie dla rozwoju Bliskiego Wschodu. Jeszcze około roku 5300 p.n.e. w kompleksie mieszkalnym Hacilar ( nazwanie go miastem było by trochę na wyrost) wybudowano trzy budynki które w odróżnieniu od dotychczasowych nie miały w sobie pojemników do przechowywania zbóż, zamiast tego odkryto w nich pozostałości setek naczyń glinianych.
Ważnym aspektem tego odkrycia jest pojawienie się specjalizacji wśród społeczeństw przedhistorycznych. Być może jedną z pierwszych było piwowarstwo. Wiemy, że do powstania piwa i innych odmian alkoholu niezbędne są zboża. Wiemy też, że technologię upraw ludzkość poznała około 9 tysięcy lat p.n.e. Prawdopodobnie od tego czasu produkowany jest na świecie alkohol. Pierwsze archeologiczne ślady istnienia wina datujemy na 7000 lat p.n.e. , gdzie ślady kwasu winowego odkryto w Chinach.
Rozwój piwowarstwa i browarnictwa okresie narodzin cywilizacji.
Opisane powyżej wydarzenia należy jednak rozpatrywać w kategorii epizodów, lub raczej znaczników nadchodzących zmian których katalizatorem stał się wielki kryzys demograficzny i osadniczy przełomu IV i III tysiąclecia doprowadzając do załamania się wspólnoty rodowej i zaczątków organizacji państwowej.
Bez wątpienia nasi przodkowie odkryli, że ziarna namoczone w wodzie smakują lepiej i sa łatwiejsze do spożycia. Doprowadziło to do kolejnego rewolucyjnego odkrycia. Mianowicie ziarna namoczone w wodzie kiełkują a i nabierają lekko słodkiego smaku. Prawdopodobnie tak powstał pierwszy słód. Wystarczy poczekać jeszcze kilka dni….

Niestety do dziś nie wiemy w jaki sposób kształtowała się idea miasta a co ważniejsze idea i koncepcja szynku. Wiemy natomiast, że istniało już wtedy piwo i było bardzo popularne. Skąd o tym wiemy? Mieszkańcy Sumeru opracowali rodzaj pisma, nazwanego dziś pismem piktograficznym na które składało się 600 znaków.
Jednym z nich był znak piwa, którzy przypominał stylizowany dzban z poziomymi kreskami. Wiadomo tez że piwo było spożywane powszechnie, przez wszystkie niezbyt jeszcze zróżnicowane stany ówczesnego cywilizowanego świata.

Rozwój i ekspansja piwowarstwa w czasach pierwszych miast cywilizacji Sumeru
O tych czasach wiemy już coś więcej. Ważnym aspektem jest fakt, iż piwowarstwem zajmowały się głównie kobiety. One też były jedynymi właścicielkami szynków i oberży w wielkich (bez przesady) miastach starożytnego Sumery. Płynie stąd ciekawy i nader oczywisty wniosek że, kobiety posiadały prawo do własności. Serwowały w nich oczywiście piwo. Co ciekawe Sumeryjczycy, płacili za wykonaną pracę między innymi piwem. Dziennie na jednego mieszkańca przypadło około 3 litrów piwa a dla arystokraty około 5 litrów.
Dodajmy dla jasności, iż było ono znacznie słabsze od dzisiejszego.
Produkcja piwa w starożytności
Jak produkowano ten zacny napitek? Nieodzownym składnikiem było ziarno pszenicy które po wykiełkowaniu miażdżono, dodawano do niego odrobinę miodu. ewentualnie wyciągu z daktyli. Całość dokładnie mieszano i formowano placki, które po wysuszeniu były wrzucane do wody osłodzonej dodatkowo owocami. Całość podgrzewano i fermentowano w specjalnych kadziach.
Najczęściej robiło się to właśnie w oberży tak by klient mógł dostać świeżo uwarzony produkt. Prawda, że z pływającymi w środku elementami owoców lub placków ale jednak – alkohol.
Na koniec dodajmy, że uzyte powyżej pojęcie „pływającymi” jest zdaje się na wyrost. Piwo było aż gęste od pływających w nim fragmentów owoców, chleba czy przypraw. Dlatego pito je przez słomkę. Zapewne w ciepły sumeryjski wieczór grupa przyjaciół siadała przy piwie ze swoimi ulubionymi słomkami, przy swojej ulubionej oberży prowadzonej przez miłą koleżankę.
Prawie jak dziś, prawda?
Historia 2.0